Skip Navigation Linksصفحه اول > سایر > مجله اسبدوانی
مجله اینترنتی اسبدوانی
جدیدترین مطالب پربیننده ترین مطالب
تعادل مایعات و الکترولیتها در اسب کورس
نویسنده: دکتر امیر حسین رحمانی تاریخ: 1389/09/22 بازدید: 8915
تعادل مایعات و الکترولیتها در اسب کورس


بدن اسب همانند هر پستاندار دیگر تقریباً از ⅔ آب تشکیل می گردد که از این مقدار ⅓ مایع خارج سلولی ECF مانند خون ولنف و ⅔ آن مایع داخل سلولی ICF است و در این مایعات الکترولیتها وجود دارند.
 این الکترولیتها از یون تشکیل می گردند. مثلاً درمایع داخل سلولی ⁺K پتاسیم و در مایع خارج سلولی ⁺Na سدیم وجود دارد.

مهمترین الکترولیتهایی که در بدن نقش ایفا می کنند عبارتند از : سدیم ⁺Na ، کراید ⁻CL، پتاسیم ⁺K، کلسیم ⁺⁺Ca و منیزیم ⁺⁺Mg  هرگاه اسب تحت استرس قرار بگیرد «شرایط مسابقه و یا عوامل محیطی مثل گرما » مقدار زیادی آب و الکترولیت از طریق عرق کردن از دست می دهد. در این هنگام به علت عدم توازن و کمبود آب در بدن و پیامد آن عدم توازن الکترولیتها باعث بدی و سختی عملکرد بدن اسب می گردد و در عملکرد عضلات و قلب و دستگاه گوارش و حتی مغز اختلال ایجاد می گردد.

در طول مسابقه و یا تمرین عضلانی سخت ماهیچه هایی که در معرض حرکات سخت هستند به طور طبیعی نسبت به ماهیچه هایی که کمتر درمعرض فشار هستند احتیاج به جریان خون بیشتری دارند بنابراین جریان خون از نقاطی که کمتر در معرض فشار هستند به مناطقی که فشار بیشتری را تحمل می کنند می روند برای تامین انرژی و اکسیژن رسانی بیشتر و انتقال مواد سمی و گرمای تولید شده توسط سلولها . بنابراین ضربان قلب افزایش پیدا می کند و بار عمده این فشار بر روی رگ کاردیاک است.

یکی از روشهای دفع گرمای تولید شده در سلولها و متعاقب آن عضلات در معرض فشار افزایش گردش خون به زیر پوست و عرق کردن از طریق غدد عرقی است و در این هنگام که آب از بدن از طریق عرق کردن خارج می گردد
1- حجم خون کم می شود (غلیظ می گردد)
2- غلظت سدیم در مایع خارج سلولی زیاد می گردد که در این هنگام اسب احساس تشنگی می کند.

 اسب مقدار زیادی ⁺Na و ⁻ CL نسبت به ⁺ K و ⁺⁺Ca در عرق کردن از دست می دهد. در اسب غدد عرقی در نگهداری سدیم ضعیف عمل می کنند پس با توجه به اینکه اسب مقدار زیادی آب از دست می دهد هنگام کورس ولی پیامی مبنی بر تشنگی به مغز مخابره نمی گردد تاهنگامیکه مقدار سدیم خون به حد بالا برسد ( از علل کم خوردن آب بعد از تمرین سخت یا کورس بنابراین اسب لجباز نیست بلکه هنوز پیغام کم آبی و تشنگی بدن به مغز مخابره نگردیده است).

راه حلهای مختلفی برای جبران یونهای از دست رفته وجود دارد همانند استفاده از مکملهای تجاری که دارای ترکیبات کلرید مثل کلرید سدیم و یا استات مثل استات کلسیم باشند.
 ولی ارزانترین و در دسترس ترین روش در این مورد استفاده از سنگ نمک همراه آب است. بخاطر اینکه سنگ نمک بهترین منبع سدیم و پتاسیم است و باعث جایگزین املاح بدن گشته و الکترولیتهای بدن را به تعادل می رساند. راه حل دیگر استفاده از آجر لیسیدنی است که می تواند املاح از دست رفته بدن را جبران کند.

در مورد کمبود آب هم باید بعد از کورس و یا تمرین سخت به اسب به تناوب و جرعه جرعه آب داد و از دادن آب زیاد و سرد در یک وعده به اسب جلوگیری کرد برای جلوگیری از لامینایتیس و مشکلات گوارشی و در موارد خیلی شدید کم آبی از سرم ایزوتونیک استفاده کرد.

 
های وب HiWeb
 
□ آمار بازدیدکنندگان

آنـلاین: 149
تاکنون: 29,359,596 بازدید

تمام حقوق برای معاونت اسبدوانی محفوظ است. استفاده از مطالب با ذکر منبع بلا مانع است. 1389 Design & Power by TAATSolution