به نام آفريننده هستي قلم ميزنيم كه هرچه داريم از اوست ...
از اين پس سعي داريم تا مطالبي هر چند كوتاه و مختصر را در غالب مجله اينترنتي اسبدواني به صورت هفتگي منتشر كنيم .اميد است اين مطالب بتواند نقشي در ارتقاي سطح دانش و اطلاعات اسب دوستان و اسب داران و مربيان و ... ايفا كند و به شخصه اميدوارم اسب و اسبدواني آنقدر در كشورمان گسترش يابد تا روزي بتوانيم اين نوع مطالب را در غالب روزنامه ها و مجله هاي پرفروش و نه به صورت اينترنتي به چاپ برسانيم .
موضوعات مختلفي را سعي داريم در غالب اين مجله منتشر كنيم از جمله :
1 . نكات آموزشي : تغذيه ,مربيگري ,چابكسواري ...
2 . معرفي سيلمي ها ,ماديان ها و اسبهاي برتر حال حاضر جهان و ...
3 . معرفي شركتهاي برتر در برگزاري حراجي و پرورش اسب تروبرد .
4 . معرفي چابكسواران و مربيان برتر جهان .
5 . معرفي فرصتهاي شغلي در اسبدواني , رشته هاي دانشگاهي در اسبدواني , قوانين و مقررات بين المللي , هنديكاپينگ بين المللي , شرح وظايف متقابل مربي و چابكسوار و مالك در سطح جهان و ...
6 . ارائه لينكهاي مفيد در ضمينه اسب تروبرد و اسبدواني .
7 . انعكاس اخبار مسابقات خارجي .
مطمئنا وضعيت حال حاضر اسبدواني در دنيا آنقدر پر اهميت و ارزشمند است كه واقعا كم لطفيست اگر به اين رشته ورزشي هيجان انگيز و درآمد زا اهميت ندهيم . بد نيست بدانيد اسبدواني آنقدر در دنيا پيشرفت كرده كه هر سال حدود 4000 راس اسب از ميادين اسبدواني ايالات متحده بازنشسته ميشوند , در انگليس ششمين صنعت پولساز محسوب ميشود و در مسابقات جام جهاني اين رشته كه همه ساله در دبي برگزار ميشود تنها براي 8 كورس 21 ميليون دلار ( حدود 20 ميليارد تومان ) جوايز نقدي اختصاص يافته . اميدوارم ما هم روزي بتوانيم با بهبود امكانات , سالم سازي ميادين , استفاده از دانش روز و ... حرفي براي گفتن در جهان در اين رشته داشته داشته باشيم .
اطلاعات ناچيز بنده حقير مطمئنا خالي از اشكال نيست و نظرات و پيشنهادات شما عزيزان و صاحبنظران اين رشته را براي بهبود سطح دانش خود و ارائه مطالب علمي تر و مفيد تر را با كمال ميل پذيرفته و به كار خواهم بست . نظرات خود را ميتوانيد از طريق سايت معاونت يا به ايمل شخصي بنده انعكاس دهيد :
Civilization_nb@yahoo.com
در پايان نيز از جناب آقاي خراساني معاونت محترم اسبدواني فدراسيون سواركاري جمهوري اسلامي ايران كمال تشكر را دارم كه امكان همكاري بنده با وبسايت معاونت را فراهم نمودند و بنده را در اين ضمينه راهنمايي فرمودند .
نويد نوين باهران
تغذيه
جيره غذايي اسب ميتواند به صورت هاي زير طبقه بندي شود:
- جيره غذايي صحيح و علمي كه همه مواد مغذي در آن به اندازه قابل قبول وجود دارد.
- جيره روزانه اي كه توسط دامدار براي اسب تهيه ميشود.
- جيره اي كه واقعا اسب مصرف مينمايد و ممكن است با آنچه متخصص تغذيه و يا دامدار در نظر گرفته كاملا متفاوت باشد.
تغذيه اسب هم به منزله يك علم و هم يك هنر ميباشد . متخصصين تغذيه و صاحبان اسب بايد قادر باشند تعادلي را بين اين دو ايجاد نمايند . شخصي كه هر روز با اسب سر و كار دارد بهترين كسي است كه در به كارگيري كامل استعدادهاي اسب ميتواند تصميم گيري نمايد . اين اطلاعات ميتواند توسط متخصصين تغذيه كه راهنمايي تامين احتياجات غذاي اسب را تنظيم ميكنند , مورد استفاده قرار گيرد . توانايي تشخيص تفاوت هاي فردي و تنظيم حساب شده روابط آنها هنر علم تغذيه است.
اسبها براي حفظ سلامتي و انجام صحيح فعاليتهاي مختلف به حدود 40 ماده مغذي نياز دارند كه بايد اين مواد به مقدار كافي در اختيار حيوان قرار گيرد. مواد ياد شده جزو يكي از 6 دسته زير هستند :
- كربو هيدرات ها
- پروتئين ها
- چربي ها
- مواد معدني
- ويتامين ها
- آب
اسب ها معمولا از جيره اي شامل علوفه خشك , يولاف و سبوس مصرف ميكنند . بدين ترتيب ميزان كنسانتره خوراك نيز به ميزان و نوع كاري كه اسب انجام ميدهد وابسته است . اما امروزه تنظيم يك جيره با استفاده از مواد مختلف غذايي و مكمل هاي موجود نه تنها كاري آسان نيست بلكه بسيار پيچيده و نيازمند محاسبات فراوان است . بنابر اين براي اتخاذ تصميم درباره چگونگي تغذيه اسب ها بايد به موارد مختلفي توجه داشت . از جمله:
- نحوه دسترسي به خوراك
- قيمت هر يك از اجزائ جيره
- نيازمنديهاي غذايي اسبها
- كيفيت خوراك
- مقدار مواد مغذي هر خوراك
خوراك اسب ها به دو دسته عمده تقسيم ميشوند :
1 . خوراكهاي علوفه اي (فيبري) 2. كنسانتره (مواد غذايي متراكم)
يك جيره مناسب بايد انرژي , پروتئين , چربي , مواد معدني , انواع ويتامين ها و آب را در حد كافي تامين نمايد تا اسب سرزنده و سالم بوده , توانايي انجام فعاليتهاي مورد انتظار را داشته باشد . نيازهاي غذايي اسب ها به عوامل متعددي مربوط است كه از آنها ميتوان به موارد زير اشاره كرد :
اندازه بدن - وضعيت بدن – نوع فعاليت – اشتها – سن – مرحله توليد مثلي – سلامتي – محيط – مديريت
همچنين قوانيني نيز وجود دارد كه بايد در تغذيه اسب رعايت شود:
- تغذيه با توجه به وزن خوراك و نه حجم آن
- تغذيه به تناسب ميزان مورد نياز بدن
- تغذيه به ميزان كمتر از اشتهاي كامل حيوان
- تغذيه بيشتر علوفه و مواد خشبي و تا حد امكان استفاده كمتر از مواد خوراكي متراكم ( كنسانتره )
- تغذيه با توجه به وزن اسب
- اصلاح و تغيير جيره در صورت لزوم
- كرم كشي منظم
- بازبيني دندانها به طور منظم .
در مورد مكمل ها نيز بايد بدانيد كه تنها استفاده از يك مكمل عامل كسب موفقيت نيست بلكه در صورتي كه بتوانيد كمبودها و عدم تعادل جيره را برطرف نماييد موثر خواهد بود . بنابر اين قبل از انتخاب مكمل لازم است از خود بپرسيد اسبتان چه چيزي كم دارد و به چه نوع مكملي نياز دارد . براي اين كار ميتوانيد نظر يك متخصص تغذيه يا دامپزشكي با تجربه را جويا شويد .
در هفته هاي آينده به بسط و توسعه بيشتر موارد فوق و ارائه جزئيات بيشتر خواهيم پرداخت . همچنين براي مطالعه دقيقتر ميتوانيد به منبع مورد استفاده (خوراك و خوراك دادن اسب نوشته سارا پيلينر , ترجمه دكتر حافظيان و مهندس شاهسواراني) مرجعه نماييد.